maanantai 10. syyskuuta 2012

Unelma omavaraisuudesta

Olen haaveillut omavaraisuudesta jo pitkään. Ihailen suuresti Kaarina Davisia, joka elää omavaraisesti pienessä hirsitalossa. Jos omavaraisuus tai ylipäätään yksinkertaisempi elämä kiinnostaa, niin kannattaa lukea Kaarinan kirja Irti oravanpyörästä. Kirjassa on hyviä käytännön vinkkejä elämän yksinkertaistamiseen.

Omavaraisuus alkaa olla omalla kohdallanikin jo osittain totta: Uudessa kodissa on sellaisia elementtejä, jotka mahdollistavat omavaraisen elämän jossain määrin. Talossa on leivinuuni, joten lämmitys on mahdollista hoitaa puulla. Ja puuta saa omalta maalta ilmaiseksi - ainakin täksi talveksi. Juomavesi tulee porakaivosta, joten puhtaasta vedestä ei tarvitse maksaa. Lähellä on kalaisa järvi sekä hyvät marja- ja sienimetsät. Lähiluonnossa kasvaa paljon villivihanneksia ja rohtoyrttejä. Omassa pihassa on marjapensaita ja mansikkamaa, ensi kesänä on suunnitelmissa perustaa pihaan myös reilun kokoinen kasvimaa ja hankkia kasvihuone. Haaveena olisi kasvattaa suurin osa kasviksista ja juureksista itse, ettei tarvitsisi ostaa niitä kaupasta. Piha onkin tarkoitus ottaa hyvin pitkälti hyötyviljelykäyttöön, koristekasvit saavat tässä puutarhassa väistyä. Pölyttäjiä houkuttelevat kukat tietysti säästetään ja mahdollisesti kokeilemme ensi kesänä mehiläisten kasvatusta. Myös muutaman kanan hankkiminen on harkinnan alla. Odotan innolla mitä ensi kesä tuo tullessaan!

Omavaraisuus tarkoittaa itselleni myös sitä, ettei tarvitse käydä kodin ulkopuolella töissä. Ainakaan säännöllisesti. Tämä osa-alue on omalla kohdallani kuitenkin vasta haaveiden asteella. Olen kyllä viime vuosina vähentänyt menojani -sekä tietoisesti että ihan huomaamatta arvomaailman muuttumisen myötä- mutta en vielä ole siinä pisteessä että voisin hypätä oravanpyörästä kokonaan. Joitakin suunnitelmia minulla on alan vaihtamiseen ja itsenäisempään työntekoon liittyen, mutta käytännön syistä en vielä pysty niitä toteuttamaan. Joka tapauksessa, käyttäisin mielelläni enemmän aikaa kotitöihin ja vähemmän ansiotyöhön. Omavarainen elämäntapa tietää kyllä todellakin paljon työtä, mutta työtä tekee mielellään kun sillä on selkeä tarkoitus. Varsinkin polttopuiden tekeminen on rankkaa hommaa, mutta teen sitä hyvillä mielin koska tiedän että työni ansiosta minun ei tarvitse talvella palella -eikä maksaa kenellekään lämmöstä.

Olen äärettömän kiitollinen siitä että uudessa kodissa on tulisija ja lämmönlähde. Viime talven sähkökatkot ovat vielä tuoreessa muistissa: Asuntomme oli paukkupakkasilla ilman sähköä toista vuorokautta ja siinä ajassa koko asunto ehti viiletä lähelle 10 astetta.  Aluksi sähköttömyys tuntui mukavalta vaihtelulta, oli tunnelmallista kuunnella radioa kynttilän valossa. Mutta mitä kauemmin katko oli kestänyt, sitä epätoivoisemmaksi olo kävi. Ruoan säilymisestä ei onneksi tarvinnut huolehtia, jääkaapin ja pakastimen sisällön sai siirrettyä ulos terassille. Mutta kodin sisälämpötila alkoi vähitellen huolettaa. Lämmitys ei toiminut, joten ainoa lämmityskeino oli keittää trangialla vettä kuumavesipulloja varten ja kietoutua peittoihin. Kokemus oli mieleenpainuva. Sähköttömässä kodissa todella tajusi konkreettisesti kuinka haavoittuvainen yhteiskunta tänä päivänä on. Kun sähköä ei ole, niin olemme vaikeuksissa. Esimerkiksi lämpö hiipuu asunnossa talvella yllättävän nopeasti. Ja vaikka asunnon lämmitysmuoto ei olisikaan suora sähkölämmitys, niin kylmä tulee ennen pitkää silti. Nimittäin muutkin lämmitysmuodot tarvitsevat yleensä sähköä toimiakseen. Ja moni ei ehkä ole tullut ajatelleeksi, että pitkien sähkökatkojen aikana myös vedentulo lakkaa.  Aika hurjaa. No, enää ei onneksi tarvitse palella sähkökatkon sattuessa. Toivon toki ettei vastaavia katkoja enää tule talvipakkasilla, ettei kenenkään tarvitse kärsiä kylmästä.

 
PS. Flunssa parani ennätyksellisen nopeasti. Kurkku ei ole enää lainkaan kipeä, yskä ja nuha helpottivat myös huomattavasti. Sainko flunssan parannettua keskittymällä ajatuksiin terveydestä? Vai oliko se käyttämieni luonnonlääkkeiden ansiota? Haluan uskoa että molemmilla oli vaikutusta, mutta pääasia tietysti on että flunssa lähti :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti